Bilregistret i Sverige innebär att det går att få fram uppgifter om en bil, bara genom att ange registreringsnumret. Att använda bilregistret kan ge flera fördelar – både när du ska köpa ny bil och när du redan är fordonsägare.
Visste du att det finns offentlig information om alla registrerade fordon i Sverige? Bilregistret, även kallat fordonsregistret, är en del av offentlighetsprincipen och innebär att det bland annat går att ta reda på vem som äger en bil.
Vad är bilregistret?
Bilregistret, eller fordonsregistret, ger transparens på den svenska fordonsmarknaden. I registret finns nämligen alla bilar och andra fordon samlade, med uppgifter om allt från besiktning till ägare och skatt. Du söker helt enkelt på ett fordon genom att ange dess registreringsnummer och får då fram information om:
- Bilmodell
- Tillverkningsdatum
- Eventuellt användningsförbud och fordonsstatus
- Drivmedel
- Mått och vikt
- Ägare
- Ägarbyten och antal tidigare ägare
Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen
Det finns några olika sätt att komma åt bilregistret. Ett sätt är via Transportstyrelsens hemsida för sökningar på fordonsuppgifter. Myndigheten har dessutom en app som heter Mina fordon, där det går att få information om sin egen bil och om andras bilar. Du kan även använda dig av sms-tjänsten Vem äger fordonet? för att få uppgifter om ägaren direkt till din mobil.
Sms-tjänsten kostar dock 3 kronor per sms, medan webbsökningarna och användningen av appen är gratis. Skicka registreringsnumret till numret 72503 för att få ett svar med bland annat fabrikat, årsmodell, fordonsstatus, leasing/hyrbil/stulet/, ägarens namn och postort samt ifall fordonet är avregistrerat.
Sök fordon på sajten biluppgifter – vem äger bilen?
En begränsning med Transportstyrelens hemsida för fordonsuppgifter är att du inte kan se vem som äger bilen och inte heller tidigare ägare eller brukare, på grund av GDPR. Du kan beställa ett mejl för att få dessa uppgifter, och behöver då identifiera dig med e-legitimering, till exempel BankID. För att slippa det här extra momentet väljer vissa att använda sajten biluppgifter.se. Precis som hos Transportstyrelsen kan du där söka efter fordon baserat på registreringsnummer.
Där står det uppgifter om ägaren, exempelvis att fordonet ägs av en privatperson i Stockholm. För att ta reda på vem bilägaren är kan du klicka dig vidare på länken ”visa kompletta ägaruppgifter”. Du kan även se historiken över ägarbyten och se vilka privatpersoner eller företag som tidigare haft fordonet, samt vilket datum som ägarbytet skedde.
Fördelar med bilregistret
Så, förutom att luska fram vem som äger ett visst fordon, hur kan man använda bilregistret? En stor fördel är när du ska investera i en ny bil. Då kan du dubbelkolla så att uppgifterna du får från den befintliga ägaren verkligen stämmer. Du ser status på besiktningen så att du vet ifall bilen är i brukligt skick och när nästa besiktning måste äga rum. Det kan vara intressant att veta hur många tidigare ägare som fordonet haft, vilket också framgår i registret.
En viktig del vid köp från privatperson är förstås att kontrollera ifall bilen skulle vara stulen – det framgår bland uppgifterna. Enligt biluppgifter.se själva har sajten över 6 miljoner besökare per månad och 24 miljoner fordonssökningar per månad. Gratistjänsten finns också som appar till iOS och Android. Det går att registrera sig som medlem för att bland annat spara favoriter.
Sök registreringsnummer på sekunder
Med det offentliga registret som finns i Sverige är det alltså möjligt att på några få sekunder söka registreringsnummer och få fram fordonsuppgifter och ägaruppgifter. Förutom information om vem som äger bilen kan du även se detaljerade uppgifter om själva fordonet och dess status. Oavsett om du snabbt behöver dubbelkolla något om din egen bil, eller söka efter ett fordon som du är intresserad av att köpa, kan bilregistret vara händigt.
Det offentliga registret har stött på en del kritik, då vissa menar att det är ett sätt för kriminella att leta reda på dyra fordon och begå bilstöld. De flesta anser dock att fördelarna med transparensen är större än riskerna och troligtvis kommer den svenska modellen fortsätta att ge tillgång till ett öppet fordonsregister.