Home Industrivärden – Makt och långsiktighet

Industrivärden – Makt och långsiktighet


VD

Helena
Stjernholm


ORDFÖRANDE

Fredrik
Lundberg


HISTORISK AVKASTNING

1988-2016
+655%


STÖRSTA ÄGARE

L E
Lundbergföretagen


BÖRSNOTERADES

5 september
1988

Uppdateras ca en gång per år
(senaste uppd. 30/09-16)

 

OM INVESTMENTBOLAGET INDUSTRIVÄRDEN

 

Industrivärden grundades 1944 av Handelsbanken. Handelsbanken samlade på sig massor av aktieinnehav i olika bolag under 1930-talskraschen och delade ut dessa 1944 till sina aktieägare genom att skapa investmentbolaget Industrivärden. Idag förknippar de flesta Industrivärden med makt och långsiktighet.

Beskrivningen från egna siten lyder:
”Industrivärdens affärsidé är att bedriva långsiktigt värdeskapande kapitalförvaltning genom aktivt ägande. Det långsiktiga målet är att öka substansvärdet i syfte att generera en avkastning till Industrivärdens aktieägare som överträffar marknadens avkastningskrav.”

Genom sitt aktiva ägande och stora innehav i ledande bolag så kan bolaget kontrollera sina portföljbolag genom styrelserepresentation och på så sätt även gynna sina övriga portföljbolag genom nätverkande. Industrivärden innehav i t.ex. Handelsbanken, Volvo och Skanska har genom åren skapat ett fantastiskt kassaflöde genom aktieutdelningar.

Industrivärdens utdelningshistorik är relativt stabil med endast två sänkningar, annars höjningar sedan 2008. Däremot har utdelningen aldrig uteblivit sedan dess.

Länk till Avanza

INDUSTRIVÄRDEN INNEHAV

 

Industrivärden innehav består i stora delar av större poster i stora stabila svenska kavlitétsbolag. Investmentbolaget erhåller stabila utdelningar från t.ex. bolag som Handelsbanken, Volvo, ICA Gruppen och Skanska. Bolagets innehav uppdateras här på sidan vid varje årsskifte, var därmed noggrann att själv se så uppgifterna stämmer.
Exempel på ett par innehav:

Kärninvesteringar som utgör mer än 10% av portföljen

  • 22% – Handelsbanken
  • 19% – Volvo
  • 19% – Sandvik
  • 15% – Essity 

Industrivärden innehav 0-9% av portföljen

  • 6% – ICA Gruppen
  • 6% – Skanska
  • 5% – Eriksson
  • 4% – SCA
  • 4%  – SSAB
  • m.fl…

Länk till Avanza

Övriga innehav

Industrivärden har även en post under ”Övrigt” i innehavslistan. Denna post utgör mindre än 1% av totala portföljen.

Prenumerera på substansvärde-rapporter:


SUBSTANSVÄRDE INDUSTRIVÄRDEN

 

Ett investmentbolags substansvärde visar oss investerare hur mycket en aktie i bolaget är värt. Om aktiekursen skiljer sig från investmentbolagets substansvärde så handlas alltså investmentbolaget till substanspremie eller substansrabatt.

Handlas Industrivärden till substansrabatt eller substanspremie?
Vi har listat investmentbolagens senast rapporterade substansvärden tillsammans med aktiekurserna i realtid.

Disclaimer:
Investmentbolag.net drivs av glada aktieamatörer. Innehållet på sidan kan vara gammalt och innehålla fel. Vi uppmanar er alltid att se över uppgifter och göra er egen analys. Ingenting på sidan skall ses som tips och vägledning för dina investeringar. Inget innehåll på sidan är sponsrat men sidan innehåller samarbetslänkar till Avanza. Lycka till med investeringarna! 
Söker ni mer läsning? Besök gärna våra andra siter Aktiefeed och Aktieinspiration!