Ingen person kan ha undgått hypen kring fintech som har spridit sig över världen. Sverige har, sin storlek till trots, varit en stark inkubator för flera av världens mest omtalade bolag i sektorn. Nyligen köpte PayPal det svenska bolaget iZettle för 19 miljarder kronor(!). iZettle:s affärsmodell är att hjälpa småföretagare att ta betalt med kort och få pengarna inbetalda på sitt konto på ett snabbt och smidigt sätt. Om du bor i Sverige har du troligtvis någon gång använt en betalterminal från iZettle.
Utöver ovan nämnda bolag har även bolag som Klarna och Trustly grundats i Sverige (det senare nyligen sålt till Nordic Capital för 7 miljarder kronor enligt uppgift). Utöver dessa har vi flera mindre fintech-bolag som framförallt är etablerade i Stockholm, troligtvis för att närheten till storbankerna och kapitalet lockar.
Det tråkiga är att vi som mindre investerare har haft svårt att komma in som aktieägare i dessa bolag. Då de är onoterade och troligtvis hellre har riktat sig mot erfarna investerare som kan bidra på tillväxtresan. Inte heller finns det många noterade fintech på börsen i nuläget. Enligt bolagets grundarens var iZettle på väg till börsen, men fick ett erbjudande de inte kunde säga nej till av PayPal.
Därför tycker jag att investmentbolaget Vostok Emerging Finance (”VEF”) som är noterat på Nasdaq First North (ticker ”VEMF SDB”) är intressant. VEF investerar uteslutande i fintechbolag från emerging och frontier markets (exempelvis Ryssland, Sydafrika, Turkiet m.fl.)
VEF investerar i bolagen i ett tidigt stadie, men även under tillväxtresan. Bolaget göra bara minoritetsinvesteringar och tar gärna en styrelseplats när det finns behov eller möjlighet. De uppger att det investerar i en bredare beteckning av finansiella tjänster. Vilka inkluderar, men inte är begränsat till, betallösningar, kreditbolag, mobilbetalningar och marknadsplatser.
Anledningen till att investmentbolaget grundades var att de såg att den finansiell marknaden låg inför stora förändringar över hela världen, även i utvecklingsländer. Däremot saknades tillgången till kapital i just utvecklingsländer. VEF såg då att de kunde vara den brygga som saknades, då de har stor erfarenhet från att investera i utvecklingsländer genom sina ägare och ledning. Bolagets VD David Nangle har tillbringat hela sin karriär med inriktning mot emerging markets, bland annat på banken ING. David har god insikt i den ryska marknaden där han även bor enligt bolagets hemsida.
Bland investmentbolagets större investeringar hittar vi:
- FinanZero– erbjuder en marknadsplats för privatlån på den brasilianska marknaden. Det är en oberoende rådgivare som hjälper kunder att få låneerbjudande från flera banker och kreditinstitut för att få en lägre ränta. I Sverige äger bl.a. Schibsted ett liknande bolag Lendo, där du kan jämföra privatlån och erhålla olika lånerbjudanden.
- Creditas– är en brasiliansk låneplattform som hjälper konsumenter att få lägre räntor på sina privatlån. Genom deras digital plattform kan låntagaren få ner räntekostnaderna, bland annat genom att erbjuda en ytterligare säkerhet som till exempel en bil eller ett hus. Brasilien har bland de högst räntorna i världen på konsumtionslån.
- Konfio – Är en digital låneplattform för små och mellanstora bolag i Mexiko. Genom deras enkla och tydliga ansökningsprocess kan de erbjuda många av de 7 miljonerna småföretagare i Mexiko bra lånevillkor. Bolaget jobbar med big data för att processen ska vara så enkel som möjligt och samtidigt minska risken i utlåningen.
VEF har i nuläget ett marknadsvärde på ca 1250 mkr (aktiekurs 1,9 kr). Under 2018 har bolaget som högst varit uppe i 2,23 kr. Bolaget tre största aktieägare är Libra fund (24,4%), Ruane Cunniff & Goldfarb (18,0%) och Fidelity FIL (10,0%). Informationen som går att hitta om bolagets största ägare Libra Fund är knapphändig. Deras rådgivningsbolag, Libra Advisors, är en privatägd hedge-fond baserad i New York. De 10 största ägarna äger tillsammans 79,9% av bolaget.
Bolagets ordförande är Lars Grönstedt. Lars har tidigare varit VD för Handelsbanken och därefter deras ordförande. Även Per Brillioth är med i styrelsen som ledamot, med en historik för investeringar i Ryssland genom bland annat Vostok New Ventures.