2018 var inte finansmarknadens år och flera börser upplevde det värsta kalenderåret sedan finanskrisen. Trots en tillväxt, om en svag, är många oroliga för vad som kommer att hända under 2019. Däremot väger inte de negativa argumenten över de positiva och förväntningarna på vad som komma skall är verkligen delade. Där några säger att det negativa företagsklimatet i Europa samt handelskrig och politiska spänningar kommer att påverka marknaden negativt, finns det andra som säger att de politiska oroligheterna kommer att lösa sig och att resultaten kommer fortsätta att visa vinst – om än låg.
Det är alltså med blandade åsikter vi blickar mot det nya kalenderåret. Vi tar en närmare titt på vad analytiker tror kommer att gå bra och vad som kommer att gå mindre bra.
Detaljhandeln ökar
Man förväntar sig att detaljhandel kommer att gå framåt under året. Tittar man på företag som Hennes & Mauritz börjar de att återhämta sig på Stockholmsbörsen, trots ett fall innan jul, och det är ett av företagen som man tror kommer att ha en god tillväxt. E-handeln tror man kommer att växa sig ännu större och det har dykt upp flera nya företag som är värda att hålla ett extra öga på. Man tror även att handeln och marknadsföringen kommer att ske genom nya kanaler som sociala medier och pinboards som Pinterest. Det innebär att man bör vara uppmärksam på de företag som använder sig av nya typer av handel och marknadsföring.
Fastighetsmarknaden står still
En marknad som man inte har höga förväntningar på under 2019 är fastighetsmarknaden. Det gäller både byggföretag och fastighetsförvaltare. Bostadsmarknaden är ojämn i landet och oron för en räntehöjning innebär att bostadsmarknaden har stannat av. Däremot ser man mer positivt på de som äger hyresfastigheter och kommersiella fastigheter. Man ser även positivt på större byggföretag som framför allt bygger hyresfastigheter och som inte är skuldbelagda. Mindre byggföretag följer i samma spår som bostadsmarknaden, då riskerna för höjda räntor bidrar till att färre personer vill bygga nytt eller göra större renoveringar.
Spelmarknaden tar sig
Spelmarknaden fortsätter att stå still, men förhoppningarna är att den kommer att börja gå uppåt igen. Höstens handel var stillastående på grund av en oro för att spelbolagen inte skulle bli beviljade licenser av den nybildade Spelinspektionen. Det fick aktieägare att invänta det nya året. Några som däremot lyckades att gå med vinst redan innan året var slut var mr green co, som är ett av de marknadsledande spelföretagen och vars aktier – som tack vare att de köptes upp av ett brittiskt spelbolag, ökade i efterfrågan. Verksamheten uppfyllde även sen tidigare den nya kraven på omsorgstagande och ansvarsfullt spelande, vilket de även har blivit prisbelönade för.
Man förväntar sig att liknande uppköp och sammanslagningar mellan olika spelaktörer kan komma att ske under året. Detta skulle vara en knuff framåt för samtliga företag. Däremot räknar man med att det kan ta hela året innan man ser resultat och mycket beror på hur det går för de övriga marknaderna.