I Sverige finns många olika investmentbolag. De kan vara utformade på olika sätt och ha olika strategier, men de har alla en sak gemensamt: målet att tjäna pengar. Ett investmentbolag har som affärsidé att investera i andra bolag, och tjänar pengar i det fall värdeutvecklingen är positiv eller genom utdelningar. Dessa pengar kan sedan användas till nya investeringar.
Men varifrån kommer investeringspengarna från början? Många gånger bekostas investeringar av investmentsbolagets aktieägare. Till en början är bolagen alltså beroende av externt kapital. Så kan även vara fallet om avkastningen från nuvarande innehav inte är tillräcklig för att finansiera framtida, planerade investeringar.
Kapitalanskaffning genom emission
Att ta in externa pengar för att finansiera framtida satsningar är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många tillvägagångssätt att välja bland, och det gäller att hitta det som passar ens eget bolag bäst.
För att hitta det mest effektiva tillvägagångssättet väljer många bolag att ta extern hjälp. Jinderman & Partners är ett exempel på aktörer som hjälper företag dels att hitta rätt modell för kapitalanskaffning, dels att genomföra den.
Ett vanligt tillvägagångssätt bland företag som är i behov av externt kapital är att genomföra en emission. Här finns två metoder som står ut ur mängden: nyemission och företrädesemission.
Så fungerar en nyemission
Med en emission menas att bolaget emitterar nya aktier, och på så sätt får in nytt kapital. En nyemission är en vanligt förekommande form av emission. I dessa fall erbjuds nya aktier till allmänheten eller befintliga aktieägare.
Aktierna som ges ut i en nyemission har en förutbestämd teckningskurs, det vill säga hur mycket en aktie kostar att köpa. Allmänheten har sedan möjlighet att teckna aktier till denna kurs inom en viss tidsram, så kallad teckningsperiod.
Under teckningsperioden skickar bolaget ut information om erbjudandet. När anmälningarna sedan kommit in tilldelas intressenterna sina aktier och betalar för dem. För att kapitalanskaffningen ska gå igenom måste bolaget anmäla nyemissionen till Bolagsverket.
Vanligtvis är teckningskursen lägre än vad det hade kostat att köpa aktier på börsen, i det fall investmentbolaget är börsnoterat. Detta är ett sätt för bolaget att locka till sig nya aktieägare och därmed också nytt kapital.
Så fungerar en företrädesemission
En annan vanlig form av emission är en så kallad företrädesemission. Detta alternativ är mycket likt en nyemission, men kommer med den väsentliga skillnaden att befintliga aktieägare får företräde att teckna aktier enligt erbjudandet innan allmänheten.
En effekt av att endast befintliga aktieägare kan teckna erbjudandet blir att man minskar ägarspridningen i bolaget. Även här kommer aktierna till en förutbestämd kurs och hur många teckningsrätter man får, det vill säga hur många aktier man kan köpa, är i regel proportionellt till ens nuvarande innehav.
Om ditt investmentbolag är i behov av externt kapital för att finansiera framtida satsningar kan en nyemission eller företrädesemission alltså vara lämpliga alternativ. För dig som vill gå med i ett investmentbolag kan det vara klokt att hålla utkik efter aktörer som genomför emissioner. Inte minst då det ofta innebär att du kan teckna aktier till ett bättre pris än på börsen.